Prestera en Batak

De tweede dag al weer zonder verplaatsing. Vandaag met Carla en Cees naar Prestera wn Batak geweest. Prestera een museum opgezocht waar auto’s uit de Sovjet tijd staan, samen met wat huishoudelijke spullen. Was aardig, en kregen we een aardig beeld van het straattoneel eind vorige eeuw. Ook voldoende affiches van Lenin en Stalin. Die maakten in de Balkan toch wel behoorlijk de dienst uit.

Na het museum retour naar de camping en in Batak de kerk opgezocht. We pakeerden en hoorden achter de kerk schieten, dans, muziek en toespraken. We vielen met onze neuzen in de Bulgaarse boter. Er was een feest (waarschijnlijk jaarlijks) waar er gevierd werd dat de Batak bewoners na 5 eeuwen de Turken naar huis gestuurd hebbn, na een bloedige slachting. Als ik het juist begrepen heb waren er nog 5 tot 10 Batakinwoners in leven na 1876.

Er was dans en oprechte vreugde. Mocht naar hartelust knippen en heb de oude messen en pistolen kunnen bewonderen. Vullen met kruit, aanstampen en het werd door een vuursteentje in de trekker tot ontploffing gebracht. De mensen zijn ook erg trots op hun klederdrachten, die ze me graag voor de foto’s toonden.

Gaan morgen naar het museum hier om wat meer over de Ottomaanse bezetting te leren.