Skopje Macedonië

Ik moet eigenlijk zeggen Noord Macedonië. De mensen hechten daar veel waarde aan sinds het akkoord met Griekenland over de naam van het land. Toen wij ver weg van hier in Nederland hoorden dat er eindelijk een overeenstemming hierover was dachten waarschijnlijk velen met mij….what’s in the name. Maar hier, hebben we begrepen tijdens de rondleiding door Skopje, hechten ze er veel waarde aan. Al jaren willen ze graag een onderdeel vn de EU worden, en al jaren wordt dat o.a. tegen gehouden door de Grieken. Zeker de jongeren willen onderdeel worden van de EU. Ze zien het als een mogelijkheid om elders in Europa beter en betaald werk te vinden.

We hebben gisteren zoals gezegd een rondleiding genoten, en maandag op eigen houtje de stad verkend. Een enorme hoeveelheid beelden in brons staan opgesteld in het centrum, dat de afgelopen 15 – 20 jaar is opgebouwd. Een overvloed aan prachtige gebouwen. Ik heb er een aantal geknipt. De bouw is overwegend Neo Classisistisch, met af en toe een modern gebouw zoals het muziek theater. Verder is Skopje de geboorteplek van moeder Theresa, die wordt herdacht in een eigen kapel / annex museum. Na de rondleiding hebben we twee musea kunnen bewonderen. Als eerste het Holocast museum dat door de stad Massedonie in samenwerking met de locale Joodse bevolking (inmiddels weer ca 200) in stand wordt gehouden. Een enorm indrukwekkende tentoonstelling over de holocast en de deportatie van ca 8000 joden uit Skopje. Aangrijpend. Er is ook nog een historisch museum, waar ze met name door grote schildereijen en stillevens van waspoppen de geschiedenis van Masedonie vertellen. Helaas alleen in de Massedonische taal, maar met enige inbeelding……

Vandaag hebben we een tocht naar een kloof gemaakt, waar we ca 10 km gelopen hebben. Eindelijk was beweging, in deze reis, die toch hoofdzakelijk passief beleefd wordt. Mooi weer gehad in de Matca kloof en genoten van het landschap.

Morgen een dag lummelen en zaterdag op weg naar de volgende camping in Albanië. CU later…..

One comment on “Skopje Macedonië

  1. Leuk, Skopje ! Ik was daar lang voor de oorlog. Nu een andere stad.
    Jullie zien veel. Ik ben benieuwd hoe Albanië zal zijn. Ooit op weg naar Griekenland langs gereden en later gevaren : muren/ prikkeldraad/ camera’s. Ook dat zal heel anders zijn nu.
    Veel plezier en nog vele interessante ervaringen wensen wij jullie M&H

Comments are closed.